Äktenskapsförord

Med ett äktenskapsförord kan ni koncentrera er på det viktigaste: äktenskapet och förhållandet. När ni vet vad som gäller vid en eventuell skilsmässa undviker ni onödigt bråk och ökar chansen att förbli vänner efteråt.

Vad gäller om man inte har ett äktenskapsförord?

Om ni inte har skrivit ett äktenskapsförord gäller huvudregeln om giftorätt om ni skiljer er. Det betyder att ni delar lika på allt. Ni har båda rätt till hälften var av det samlade nettovärdet på gemensamma tillgångar, inklusive egendom som ni skaffade innan ni träffades och gifte er.

Varför ska man ha ett äktenskapsförord?

Genom ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa saker ska vara enskild egendom. Det betyder att den egendomen inte ska omfattas av reglerna om giftorätt och alltså inte tas med i er bodelning vid en skilsmässa. Det brukar ofta handla om saker som har ett särskilt värde för någon av er, till exempel ett smycke som funnits i någons släkt under lång tid eller att den som är mest seglingsintresserad ska få segelbåten. Äktenskapsförord skrivs också ofta om den ena personen har haft betydligt mer tillgångar med sig i boet.

Om ni inte vill dela någonting

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni även bestämma att reglerna om giftorätt överhuvudtaget inte ska gälla i ert äktenskap. Då blir allt enskild egendom. Det innebär att allt det du tar med dig förblir ditt och allt som din make tar med sig förblir hans eller hennes.

Hur skriver man ett äktenskapsförord?

Det finns regler för hur man ska skriva ett äktenskapsförord. Hör av er till oss så hjälper vi er att skriva ett äktenskapsförord. Vi ser även till att äktenskapsförordet registreras hos Skatteverket.